Hemsidan

2007

I juni reiste vi till Toacania tillsamans med våra goda vänner för att tillsamans åka rundt i 10 dagar.

Lördag 2 juni, dagen innan

Den virkelige reisen begynner i morgen. Men allerede på lørdag ettermiddag bilte vi til våre venner och reisekammerater Ingrid og Curt Edström som vi skulle bile tilsammens med. Vi hadde tidigere bestillt flyreisen til Bologna og leiebil. Ettersom flyet skulle gå allerede ved 7 tiden hadde vi blitt enige om at det enkleste var at vi åkte tillsammen fra deres hjem i Tyresö i en bil. Etter en god middag i deres uterum og mye prat om resen gikk vi tiligt till sengs.
/Leif

Söndag 3 juni, avresa

På morgonen kl 04:00 ringde klockan och redan 20 över var vi i bilen. Färden till Arlanda gick smärtfritt och planet startade i tid. Ca 09:30 landade vi i Bologna och vi hämtade ut vår hyrbil, som visade sig vara en ganska liten Alfa Romeo. Vi fick exakt in vår packning i bagagerummet. Men bilen visade sig vare en trevlig sak med mycket krut och relativt bränslesnål (diesel). Vi hade enads om att Curre och Leif skulle fungera som chaufför varandra dag och det blev Curre som fick äran av att börja. Vi tok oss ut ur Bologna och det gick riktigt bra, vi kom på den vägen vi hade tänkt oss. Vi stoppade ett par gånger för att köpa bigarråer och för att äta en enkel lunch bestående av bröd, ost och juice. Vi hade enads om att endast köpa ett mål mat (middagen) varje dag, lunchen blev därför intagen utomhus varje dag. Det visade sig att i Italien finns inga rastplatser så det blev ofta i parker där vi kunde hitta en bänk och i enstaka fall även ett bord. Efter en del serpentinvägar upp och nerför bergen hittade vi en trevlig liten by som hette Porretta Terme. Här tog vi in på Hotell Roma. Rummen kostade 60 Euro/st. Vi tog varsitt glas vin utanför hotellet innan vi gick oss en tur i byn. Middag intogs på La Veranda, där vi alla åt varsin pizza, jättegod. Det var precis samma sorts botten som hemma. Det blev varsin kaffe på ett närliggande café innan vi tog en tidig kväll.
/Karin

Måndag 4 juni

Efter en god frokost på hotellet gikk vi en liten tur opp i bakkene bak hotellet och en tur innom kirken før vi satte oss i bilen. Vi kjørte litt fei l, men kom så småningom på rett veg. Det ble en stopp i en liten landsby som hette Pracchia der vi kjøpte in mat till dagens lunch. Lunchen ble förtært i Bagni, der vi fant en fin park. Tydligen finns det ikke rasteplatser i Italia. Etter en liten diskussjon ble det til at vi reiste direkt till Lucca. Det var ikke så smart da det visate seg væra vanskelig å finne rimelig overnatting. Et kraftig regnvær gjorde det ikke bedre, men ellers hadde vi bra vær og 24-25 grader. Til slutt fikk vi via en hotellformidling et sted noen kilometer øst för byn. Etter å ha ventet en halvtimme på vertinnen fikk vi våre rom. Rommen var OK, men lå tett intill en trafikert veg. Vi bilte direkte tilbaka til Lucca. Det var en trivlig gammal by med manga trange gater. Vi spiste middag på en fortausrestaurant som vende ut imot et torg. Leif åt pizza och Karin spagetti roducchia. Vi var tilbake på vårt ”Zimmeret” kl 10:00 och etter ett slag Yatzy ble det sengen. Rommet kostade 55 Euro uten frokost.
/Leif

Tisdag 5 juni

Efter en lite torftig medbragt frukost på hotellet, for vi med målet Pisa. På vägen hamnade vi i en liten stad som hette Buti. Vi hade på förhand bestämt att idag skulle vi hitta boende tidigare på dagen än i går, då det blev lite panikartat innan vi fann något hotell. I Buti såg vi en skylt om Rooms/Zimmer och vi fann ett bedårande hus med en trevlig värdinna – Rita. Här checkade vi in på ett familjerum till 80 Euro + 5 euro/st för frukost. Rummet var ett rum med loft. Ingrid och Curre sov nere och jag och Leif hade ”övervåningen”. Vi hade stort bad med toa, bidé, dusch och handfat, allt fräscht och i genomtänkta färger. När vi burit in allt bagage, satte vi oss åter i bilen och for mot Pisa. Vi lyckades med konststycket att hitta parkering helt nära tornet. Det var fascinerande att se det lutande tornet, som vi bara sett på bilder och i TV. Jag tyckte också att det var större än jag väntat. Så låg det ju en katedral och en dopkyrka bredvid, vilket jag inte uppfattat tidigare. Det var mycket dvs. mycket folk där, av alla nationer och kommersen runt var livlig. Massor med souvenirstånd och klockförsäljare. Vi löste biljetter till katedralen allihop, men bara Leif ville upp i tornet. Jag satt nedanför och vinkade åt honom när han blev synlig uppe i gallerierna. Just när vi skulle gå tillbaka till bilen, kom en regnskur, så vi kan nog säga att vi hade tur med vädret! Väl tillbaka i ”vår” by, tog vi oss en liten tupplur innan vi gick ut för att få oss middag. Det visade sig dock att restaurangerna inte öppnar förrän kl 20.00, men vi fann till slut ett trevligt pastaställe. När vi gick tillbaka till hotellrummet var det redan mörkt. Det blev en tidig kväll i säng.
/Karin

Onsdag 6 juni

Ingrid och Curts bryllupsdag (43 år!) og Sveriges Nationaldag. Etter en god frokost gikk vi nedover bakkene til en olivoljeprodusent. Det viste seg væra et lite familjefirma, mor, far och to sønner. Vi kjøpte hver vår flaske för 3 Euro. Den ene sønnen fortalte på dårlig engelsk at de levererde til en firma i Sollentuna! Med bilen for vi så en veg over Monte Serra. Vegen var krokede og bratt, men med så mye skog på siden at vi ikke hadde noen utsikt. Det syntes I & C var bra ettersom de ikke likte høyder. På andra sidan av fjellet kom vi ned till Calci, en liten ”trang” by. Vi stoppet på byens parkering/lekplats ettersom det der fanns et bord. Lunsjen ble förtærd under trussel om regn, men det kom bare ned noen dråper. I nærheten besøkte vi et kloster, men bare från utsiden, da det kosted ganske mye for å komme in. Vi var enige om att ta en fjellveg tilbake till Buti, men vi havnet helt fel. Vi kom in i en liten by – Montemagno. Der holt vi på å kjøre oss helt fast, men med lite rygging och fin manøvrering kom vi oss derifra. Vi kjørte strake vegen, i kraftig regn, tilbaka til hotellet. Ettermiddagen holt vi oss på hotellet, med untag för en liten fottur. Middagen blev enkel och intogs på en restaurant i nærheten av hotellet.
/Leif

Torsdag 7 juni

Torsdag 7 juni På vårt jättetrevliga Bed & Breakfast fick vi av vår värdinna Rita ett paket när vi åt frukost. En liten avskedspresent – pasta! Vi gav oss iväg i riktning Volterra. Nu började landskapet se ut som vi föreställt oss Toscana. Gröna böljande kullar med hus på topparna och så dessa för Italien (inbillar jag mig) karaktäristiska höga smala träd. Volterra ligger högt på ett berg, det var synligt på långt håll. Vi parkerade utanför stadsmuren och gick in. En fantastisk stad med smala gator och gränder. Från ingångsportarna gick gatorna upp till torget, som verkade vara den högst belägna platsen. Både etrusker och romare har satt sin prägel på bebyggelsen och det finns många museer som berättar om dem. Vi satte oss på torget med varsin cappucino efter att vi hade varit på turistinformationen och bokat varsitt rum på ”Antica Badia” för 60 Euro inkl. frukost. Sen blev det medhavd lunch bredvid poolen på hotellet. Tyvärr gick det inte att bada, eftersom den inte var ren. Vädret var nu soligt och varmt och ett dopp hade inte varit så tokigt. Vi gick tillbaka till stan (ca 10 min promenad) och strosade runt där. Vi handlade en liten souvenir. Till slut åt vi middag på ett litet pizzaställe innan vi drog oss tillbaka till hotellet, där vi spelade UNO med Ingrid & Curt till vi blev trötta.
/Karin

Fredag 8 juni

Etter en god hotellfrokost satte vi kursen vestover mot vestkysten. Vi valgte vegen ”strada del vino”. Den gikk gennom et vakckert landskap, men vi så ingen vingårder. Formiddagskaffe ble det i Riparbella. Vi kom ned på stranden i Vada. Det var en trivelig sandstrand, ikke så mye folk. Vi intog lunsj og etterpå syntes Ingrid og Karin at de skulle kjenne på vannnet. Det endte med att de badet og så kom også Curre, men jeg hadde ingen lyst til å gå i. Vi åkte vidre sørover till Cesina der det ble is på stranda (den var mera stenete her). Hjemvegen gikk også via en vinveg med kaffe i Pontegineri. Etter et par timers rast på hotellet gikk vi på byn og fikk oss middag. Jeg åt Capatcha og Karin valgte kalvekjøtt. Vi var i seng vid 22:30.
/Leif

Lördag 9 juni

Efter sedvanlig frukost försökte vi ta oss till ”Teatro Romano”, en gammal amfiteater som vi såg ovanifrån i går kväll. Men där vi trodde att inkörningen till P-platsen utanför var kom vi inte in så vi struntade i den. Vi fortsatte istället till San Gimignano, en medeltida stad med mur och nästan bilfri. De hade en stadsbuss, säkert bra för de som hade svårt för att gå. Som de flesta städer i bergen är gatorna branta, ibland mycket branta. En undring vi har haft är hur det går att köra när snön kommer. Vi har sett bilder som visar att det även här kan komma snö. San Gimignano hade en ljuvlig glassbutik, med säkert 30 olika sorter. Vi smakade på några av dom. Av de ca 70 torn som för länge sedan fanns i San Giuignano är endast 17 stycken kvar. I det högsta tornet kunde man gå upp, det gjorde Leif. Vi tok varsin Cappucino innan vi for vidare till Colle, där vi befinner oss nu. På en turistinfo fick vi hjälp att hitta två rum till rimliga priser. Vi bor i ett 1400-talshus med stora rum och högt i tak. Trapporna i huset är original och är ordentligt nedslitna. Värden är en trevlig Italienare som kan något engelska (ovanligt). Priset är 60 Euro per natt inkl. frukost. Efter incheckning tog vi bilen och åkte i riktning Castelina Lunch intogs i en park. Castelina visade sig vara en liten stad med som vanligt gamla hus, men en hel del modernare villor och flerfamiljshus i utkanten. Vi strosade runt en stund och tog sen en kopp kaffe. Tillbaka till Colle. Vid strax före sju gick vi ut för att hitta en restaurang för att äta middag. Det visade sig ganska svårt. Det var ingen turiststad och matställena var få. På ett torg serverades mat till en billig peng, men man fick äta med plastbestick och i plastburkar. Det var otroligt populärt bland befolkningen, men vi föredrog en restaurang. Vi fann en där vi åt Pici (Karin), Pollo (Leif), Lasagne (Ingrid) och Fusille (Curt). Det smakade fantastiskt! Vi gick tillbaka till torget, där befolkningen fortfarande stod i kö till maten. Vi satte oss och tog varsin kaffe och tittade på folkvimlet. När vi gick ”hemåt” var klockan nästan 10. vi spelade lite UNO innan vi gick in till oss och sängen.
/Karin

Søndag 10 juni

Frokost ingikk i romspriset og blev fortært i en bar noen meter opp i gata. I dag gikk turen till Siena. Etter noen kilometer på grusveger (vi kjørte fel) gikk det greit helt in til byn etter en stopp i Monteriggioni. Siena var en fin by med mange fine byggnader og mange (for mange) turister. Det som jeg kommet til å huske best fra Siena var en fantastisk katedral og et torg der det en dag vert år genom århundrer arrangeres hesteveddeløp runt torget. Heimvegen gikk på småveger via Casole. Vel framme betalte vi for våre to netter og fikk da prøvsmake ett bra vin. Vi fikk med oss hele flaska ned på torget der vi deltok i ett lokalt magtilde. Ved samme bord satt et trivelig par fra Australia. Det viste sig at de bodde på samme sted som oss. Det blev en trivelig prat med Emma og Bill. Kvellen ble avsluttet med ett parti Uno før vi krøp till køys ca kl 23:00.
/Leif

Måndag 11 juni

Eftersom ”vår” frukostbar var stängd idag, fick vi äta på ett annat ställe. Inte alls lika gott och trevligt som igår. Men frukosten blev ändå äten och efter hoppackning på hotellet kom vi iväg. Vi körde några varv nere på stan innan vi fann ett ställe att handla på. Butiken hette Coop och just denna butik var stor och hade mycket att välja på. Vi fortsatte vår färd mot nordost, men ju längre dagen gick och vi inte fick någonstans att bo, blev det mer norrut och kanske lite västerut. Vi körde ut och in i byarna och letade hotell, men de var jättesvåra att finna. Till slut hittade vi Hotell Ebe i San Piero a Sieve. Vårt hittills dyraste boende 80 Euro inkl. frukost. Men klockan var 5 på em. och vi hade inte lust att åka längre. Rummet var fint och fyllt med godis och allehanda småsaker som vi kan ta med: Kam, tandborste, skohorn osv. På stan fann vi en pizzeria med rimliga priser. Pasta för 6 Euro. Leif åt filé med pepparsås. Jag åt Pennepasta med räkor och zucchini. Gott! Vi gick en sväng i den gamla stan innan vi gick tillbaka till hotellet. Det blev några UNO-spel innan var och en gick in till sig. Jag var väldigt trött den kvällen, så kl. 10 somnade jag.
/Karin

Tirsdag 12 juni

Frokosten på hotellet var like uvanlig som sjelve hotellet. Det var satt fram mere gotterier en brød og pålegg. Vi reiste noen få mil til Barbarino der vi tok in på ett enkelt hotell, Il Cavallo. Kostnaden ble også denne gång 80 Euro. Etter litt fram og tilbake fant vi ”vår veg” till Firenze. Vi parkerte litt utenfor sentrum og gikk 1-2 km. Det var en fin by som vi gjerne kommer tilbake til, men helst i en periode med mindre turister. Det ble samme veg tillbake til hotellet og middag.>BR> /Leif

Onsdag 13 juni

Dagens frukost bestod av kaffe eller te med croissant. Antingen fylld med choklad eller vaniljkräm. Alldeles för sött! Vi tog vägen mot Bologna på en liten väg som slingrade sig upp i bergen och ner på andra sidan. Vi kom till en liten by där det visade sig vara marknad. Vi gick där en stund, fikade på ett café och när vi gick tillbaka till bilen köpte vi 3 dukar. En av dem ska Gertie få. När vi kom närmare Bologna började vi leta hotell. Vi fann ett ganska snabbt på ett ställe som hette Sasso Marconi. Även här 80 Euro inkl. frukost. Vi hade redan bestämt att vi skulle åka in till Bologna. Vi snurrade runt lite innan vi fann en parkering, men innan dess hade vi gjort en rekognoseringstur till flygplatsen för att se hur lång tid det tog att ta sig dit. I Bologna fanns det många arkader att gå under utanför butikerna. Vi tittade på några kyrkor och ett lutande gammalt torn innan vi for tillbaka. Vi tog igen oss lite innan vi gick ut för att få oss middag. Inga restauranger var öppna, så vi gick tillbaka till hotellet och intog vår middag där. Ingrid & Curt bjöd sedan på en flaska mousserande vin medan vi spelade UNO. I morgon åker vi hem.
/Karin

Torsdag 14 juni

Torsdag 14 juni Hemresedag. Upp klockan 6.30. Iväg till flygplatsen 7.15. lite morgontrafik, men det gick skapligt. Så missade vi avtagsvägen till flygplatsen, så det blev en del åkande fram och tillbaka innan vi fann rätt väg. Vi hade ändå god tid innan planet skulle gå och det visade sig efter hand att flyget var ordentligt försenat pga. ett ”litet tekniskt fel”. Det skulle ha gått 10.20, istället kom vi inte iväg förrän 12.05! Resan gick bra, men när vi kom ut på motorvägen var det stor trafik både på E4 och Essingeleden. Det rullade på, men det gick otroligt sakta. Vi skulle ju först till Ingrid & Curt för att hämta vår bil och sen hem. Kl. 17.45 var vi äntligen hemma!
/Karin
Hemsidan