© Lorem ipsum dolor 2012
Karin & Leif Riisers hemsida Všlkommen Hemsidan
Moseldalen 2012
I oktober 2012 åkte vi på en tur med Wi-resor  till Bernkastel i Moseldalen.
Söndag 7 oktober Vi flög med SAS från Arlanda kl 09:10 till Frankfurt. Där stod vår guide Herbert Pfister och väntade på oss. Totalt var vi 28 stycken som klev ombord på bussen som skulle ta oss till Bernkastel i Mosedalen. Herbert var en svensktalande österriker som tidigare hade guidad vandrergrupper i Alperna och hade en egen B&B i Tyrol. Efter ca 2 timmars åkning (inklusive en lunchstop) var vi framme där Vi checkade in på Hotel Doctor Wainstuben. Vi fick ett trevligt rum på andra sidan av den trånga gatan. Efter en tur på stan tog vi dessa bilder innan det blev tid för gemensam middag.
Måndag 8 oktober
Efter en god frukost på hotellet vandrade vi över bron till Kues (det heter så på andra sidan av Mosel). Där träffade i vinbonden Alfred Port om tok oss med halvägs upp i vinbergen till en av sina odlingar. Vi fick var vår sekatör så var det bara att börja klippa vinklaser. Vi plockade två och två (en på varje sida) ca 70-80 meter uppöver till nästa väg som skar genom sluttningen. Vi plockade i drygt en timme och det blev två fulla 200 liters tråg. Enligt Alfred skulle det bli ca 450 flasker med vin. Alfred pratade bra svenska då han hade varit gift med en. Det verkade som han till en stor del satsade på Norska och Svenska turister.
Tirsdag 9 oktober Efter sedvanlig frukost samlades vi vid hotellets cykelstall som låg i gata övanför. Där fanna många olika cyklar och vi hittade alla någon som passade. Det var bara en äldre dam som inte blev med på turen, Karin var på förhand tveksam till att cykla 23 km då hon hade varit förkyld, men det gick mycket bra. Efter 2-3 km stoppade vi alla så att eventuella justeringar kunde utföras. Men det var inga problem, cyklarna fungerade utmärkt och eftersom vi hela vägen följde älvens alla slyngor var det lättcyklat. Halvägs var det rast med vitt vin som Herbert hade med i ryggsäcken. Turen slutade i Traben-Trabach. Där parkerade vi cyklarna och gick upp i den lilla staden för lunch. Tillbaka till cyklarna för att ta dom med över bron till båten som skulle ta oss tillbaka till Bernkastel. Båtturen tog ungefär lika lång tid tillbaka som cykelturen, men då ingick en slussning. Det var så varmt att vi satt ute på däck hela resan.
Onsdag 10 oktober I dag var det "fridag", med andra ord inget program. Guiden hade lovat att gå uppöver vinberget till en stuga och de som önskade kunde följa han. Vi valte också att gå uppover, men startade tidigare och gick i vår egen takt. Vi kom till stugan Waldschenke som låg på Bernkastel - Traubacher Wanderweg. Vandringsvägen till Traubach var bara ca 5 km lång, medan vår cykelveg längs Mosel var 23 km. På stugan blev det en Cappocino och så småningom kom även andra av vårt sällskap. Några gick vidare uppover till högsta punkten och vi gick en bit längre uppover och njöt av solen och den fina utsikten. På väg nedöver blev det lunchstopp på samma stuga. Karin åt gulachsoppa och Leif ärtsoppa med en hel korv i. Eftermiddagen ruslade vi för sista gång runt i stan och kjöpte en liten souvernir.
Torsdag 11 oktober Det var dags att påbörja hemresan så efter frukost klättrade vi på bussen som skulle ta oss tillbaka till Frankfurt. Men eftersom flyget inte gick förrän på eftermiddagen åkte vi på en sightseeing med första stopp i Koblenz vid Deutsches Eck där Mosel och Rehn mötes. Nästa stop blev på Loreley klippan och det sista i Rüdesheim. Vi var hemma i Strängnäs vid midnatt efter att ha bilat från Arlanda.
Hemsidan
Send mail til: