Hemsidan

Kerala, Indien 2008

Vi reiste på chartertur med Solreiser i februar 2008 till Kerala.
Klicka på bilderna, det finns flera bak

Vår resa i en risbåt.

Strandfiske.

Lighthouse Beach.

Trivandrum.


Vi glider fram genom en kanal omkransad av palmer.
Vi är förutan oss två ett par från Karlstad och ett manskap på tre, en kapten, en kock och en servitör. Vi är på en såkallad risbåt i Backwaters, ett enormt kanalsystem i delstaten Kerala i sydvästra Indien.

Vi har just mönstrat på närmare ett dygns resa genom ett fantastiskt storslaget landskap. Längs kanalen ser vi små bostadshus och i många tillfällen står husets fru till midjan i kanalen och tvättar sina kläder.
En och annan ”färja”, en lång smal kanot kryssar kanalen framför oss.

När vi kom ombord blev vi först visade till vår ”hytt” ett modernt hotellrum med en stor dubbelsäng och eget badrum. Vår båt har två sådana rum och är därför beräknat på två par, men det fanns både större och mindre lösningar.
Vi får serverat en välkomstdrink bestående av en kokosnöt med ett sugrör, inte riktigt vad vi är vana med som välkomstdrink, men det smakar gott i värmen.
Under några timmar glider vi i lugn takt längs kanalerna och förutom ett stopp med besök i en liten by, sitter vi lugnt i båtens öppna ”salong” och njuter av utsikten och livet längs kanalen.
Före solnedgång förtöjer vår trevliga kapten båten intill kanalkanten och medan mörkret sänker sig över båten, serveras vi en utmärkt middag.
Eftersom en av passagerare just denna dag fyller 60 år, öppnas en medhavd flaska champagne och manskapet som har fått nys om denna begivenhet, trollar fram en kaka, med ett ljus, som jubilaren blir förärad.
Nästa morgon startar returen i soluppgången. En lätt dimma ligger över vattnet och får landskapet att verka lite trolskt. Innan vi lämnar vårt fartyg blir vi serverad en utmärkt frukost.

Nu återstår endast 17 mils busstransport av denna utflykt arrangerad av vår researrangör, Solresor, till vårt hotell på Lighthouse Beach i Kovalam. Men med Indiens tveksamma vägstandard och en totalt kaotisk trafik tar det 4 timmar att forsera de 17 milen.

Kerala är en ut ur Indiens 28 delstater med en yta ungefär som Småland med hela ca 33 miljoner invånare och ligger i sydvästra Indien, nästen helt ned på sydspissen.

Parlamentet styrs av medlemmar från demokratiskt valda kommunistparti, men har samtidigt en marknadsekonomi. Den kommunistiske dominansen upplevs genom röda flaggor och plakaten med Lenin och hans kumpaner. Kerala har högre genomsnittligt levestandar än resten av Indien och analfabetismen är mycket låg. Huvudstaden, har ca 1 miljon invånare och har det enkla namnet Thiruvanathapuram (förkortas Trivandrum).

Här var vi.


Hemsidan