Karin & Leif Riisers hemsida Hemsidan
Grand Canaria 2013
Denna bild är tagen i eftermiddagssol och visar stranden vid lågvatten. Just här var det några klippor helt inne vid land, men stort sett var det klippor som bildade en barriär ett stycke ut från stranden. De fungerade bra som vågbrytare när det blåste.Helt i väst var det ingen barriär och där var det många som surfade. Andra vattenaktiviteter fanns inte.
Utsikt från vårt hotellrum på 5. våningen. Här ser vi stranden mera österut och ser tydligt barriären som fungerade som en vågbrytare. Det var alltid mycket folk på strandpromenaden, men inte många nere i sanden och ännu färre nere i vattnet. Vi hade ca 20 grader varje dag, men jag vet inte hur varmt det var i vattnet (provade inte). På Grand Canaria är det stor skillnad på klimatet i nord, där vi var och i söder.
Hotellet låg på en lång smal gata som skrådda upp från stranden. Ca 100 meter längre bort var ett lite torg med 3-4 uteserveringar. Det var ett trevligt alternativ till alla serveringsställena långs strandpromenaden. Gata var smal och enkelriktad så när t.ex. sopbilen stoppade för att lasta containerna som stod längs trottoaren (ej synliga på bilden) fick all trafik vänta.
I januari tok vi en sista minuten till Grand Canaria med  Vingresor. Vi bodde i Las Palmas.
Hotellet Vi hade bokad ett lägenhetshotell som hette Marmoral. Vår lille lägenhet låg på 5. våningen och det var bra då det var en del ljud från gata på nätterna och vi fick en bra utsikt mot stranden Pasedo De Las Canteras.
Stranden Stranden heter Posedo De Las Canteras ligger mot nord och är flera kilometer lång. En bit från land ligger ett rev som är en effektiv vågbrytare, i alla fall vid lågvatten. Vårt intryck är att om du startar i väst blir det gradvis mera exklusivt når du går östöver. Revet medför att stranden inte passar för vattensport. Endast helt i västra ändan är det inget rev och där är det manga som surfar.
Denna bild är tagen helt i västra änden av stranden. Här är det ingen sandstrand och heller inget rev utanför så böljorna får komma ostörda helt in till land, något som många surfarna sätter pris på.
Det var inte mycket folk på stranden denna dagen, temperaturen i luften var ca 20 grader, men inte så mycket sol. Stranden (och stan) var mycket ren, vi såg aldrig skrot som var slängt på gatan. Stranden blev rengjort varje natt och sopcontainerna blev tömda ofta. Här har vi något att lära i Scandinavia.
Här är det lågvatten och revet utanför stranden stoppar vågorna effektivt
På den östra halvan av stranden låg restaurantena tätt, de flesta med uteserveringar. En kopp riktig god kaffe kostade ca 2 Euro, öl ca 3 Euro (det lokala ölet Tropical var riktig got). En middag (huvudrätt) kostade från 10-15 Euro.
Canteras by night Strandpromenaden och själva stranden var bra upplyst och det var trevligt vandra mellan uteserveringarna innan man bestämda sig för vart kvällens middag skulle ingas.
Belysningen var utfört på ett dekorativs sätt med snygga ljusmaster som överst innehåll ljuskastare riktad mot strand och promenadväg. Längre ned var mindre markeringsljus. Totalt blev det en mycket bra lösning som var dekorativ och effektiv.
En lätt vind medförde att skärpan inte blev så bra, men jag tyckte om bilden
En ren och fin strand
Det stärka ljuset ovanifrån gav fina effekter av palmerna i sanden
Vågor/Bølger Rett öst för Canteras var det en del klippor som vågorna lekte sig med. Jag skulle lika vara där i en storm det är säkert en imponerande syn att se vågornas kraft. Önskar du se större versioner av bilderna kan du klicka på ett av dom.
Besök i sör En dag tok vi bussen till Arguineguin där Leifs kusin uppehåller sig varje vinter. De tok oss med på en biltur upp i bergen på krokade smale serpentinvägar och vi körde bland annat genom en nationalpark. Det blev en fin dag tillsamman med Geir och Torunn.
Besök i Teror En dag tok vi bussen opp i bergen till en liten by med det skrämmande namnet Teror. Bussen körde som om den var stålen på smale krokade fjällvägar, men vi kom välbärgat både upp och ned. Den stora attraktionen är den fine kyrkan som ligger mitt i byn. Då vi gick in pågick barndop så vi gick en runde i de brante gaterna mens vi väntade på att vi kunde fotografera inne i kyrkan
Det var noen trevliga dagar som gav mersmak. I januari (2014) kommer vi tillbaka för att vara där en längre period, men då i San Augustin och hotel Monte Feliz. Så småningom kommer det en rapport även från denna resa. Har du synspunkter eller frågor vänligen kontakta oss på